Is There a Weight Limit for Lifting While Pregnant at Work in Ireland?

•967 words•5 min read

You are 14 weeks pregnant, you work on a shop floor in Galway, and your shift today includes unloading a roll cage of stock. A colleague says there is a "pregnancy lifting limit" of 5kg, someone else says 10kg, and nobody can tell you where the number comes from. So is there a weight limit for lifting while pregnant at work in Ireland? No. Irish law sets no fixed kilogram limit for pregnant employees. Instead, your employer must carry out an individual risk assessment once you notify them, and must change your duties, hours or work if lifting creates a risk to you or your baby.

Is there a legal weight limit for lifting while pregnant in Ireland?

There is no legal weight limit for pregnant workers in Ireland. Neither the Safety, Health and Welfare at Work (General Application) Regulations 2007 nor the Health and Safety Authority (HSA) guidance on pregnant employees gives a number of kilograms. Any figure you hear in the workplace is a company policy or a rule of thumb, not a statutory limit.

The law takes a different approach. It treats the handling of loads as a hazard that must be assessed for the individual employee. Schedule 8 of the 2007 Regulations lists "handling of loads entailing risks, particularly of a dorsolumbar nature" among the physical agents that can affect pregnant, post natal and breastfeeding employees. Movements and postures, fatigue and other physical burdens appear on the same list, and the HSA notes that the list is not exhaustive.

What does your employer have to do once you tell them you are pregnant?

Your employer's duties are set out in Part 6, Chapter 2 of the 2007 Regulations (Regulations 147 to 152). They apply once you notify your employer of your pregnancy as soon as is practicable and give them a medical or other appropriate certificate. From that point the employer must assess the risks to you, including the nature, degree and duration of your exposure to hazards such as lifting, and must take protective and preventive measures.

If the risk cannot be avoided, the employer must work through a sequence of steps:

First, temporarily adjust your working conditions or hours, for example by removing heavy lifting from your tasks or limiting repetitive handling. Second, if that is not feasible, offer suitable alternative work that carries no risk. Third, if neither option can reasonably control the risk, health and safety leave under section 18 of the Maternity Protection Act 1994 may apply. The employer must also share the results of the assessment and the measures taken with you and your safety representative, if you have one.

Why is there no fixed number, and what does the assessment look at?

A single figure would not fit every pregnancy or every job. A 5kg box carried once an hour is a very different risk from a 5kg box lifted from floor level 60 times a shift. The assessment therefore looks at the same kinds of factors that Schedule 3 of the 2007 Regulations asks employers to consider for all manual handling: the load itself, the effort needed, the working environment and the task, including how often, how far and from what height.

For a pregnant employee, the assessment also considers how the pregnancy is progressing. The HSA guidance points out that posture and capacity change as pregnancy advances, so the assessment should be reviewed over time rather than done once and filed. The earliest weeks are also treated as important, which is a good reason to notify your employer early.

Who is this for?

This applies to pregnant employees in any Irish workplace where lifting, carrying, pushing or pulling is part of the job, including retail, hospitality, warehousing, healthcare, childcare and cleaning. It is equally relevant to employers, line managers and HR teams who need to know what they must do when an employee gives notice. It also applies to employees who are breastfeeding or recently post natal, who are covered by the same chapter of the Regulations.

This article is general information, not medical advice. For questions about what is safe for you personally, speak to your GP, midwife or obstetrician, and ask your employer to reflect any medical advice in the written risk assessment.

Frequently asked questions

What is the maximum weight a pregnant woman can lift at work in Ireland?

There is no legal maximum. Irish law requires an individual risk assessment under Regulation 149 of the 2007 Regulations instead of a set weight, and the employer must adjust duties or provide alternative work where lifting presents a risk.

Do I have to tell my employer I am pregnant?

The protections in Part 6, Chapter 2 apply once you notify your employer as soon as is practicable and provide a medical or other appropriate certificate. Until then, your employer may not know to carry out the pregnancy-specific assessment, so early notification is in your interest.

Can my employer make me keep lifting heavy loads while pregnant?

Not if the risk assessment shows a risk that cannot be avoided. The employer must first adjust your conditions or hours, then offer suitable alternative work, and where neither controls the risk, health and safety leave may apply.

Does manual handling training still matter during pregnancy?

Yes. Good technique reduces strain, but training does not replace the employer's duty to assess and change the work. Staff who are lifting during pregnancy should only do so within the limits set out in their assessment.

What if my job involves patient handling or heavy stock work?

These tasks usually carry a higher manual handling risk, so ask for the assessment to be completed promptly and for tasks such as patient transfers or floor-level lifting to be reviewed first. Your employer must record and share the measures taken.

Related Articles

Get Certified Today

Get your QQI-certified manual handling course online. Complete in under 1 hour with instant certification from €30.

Start Your Manual Handling Course